Een woning kopen en onder de 35?

Wat is overdrachtsbelasting?
Het kopen van een woning kost meer dan de vraagprijs. Dit komt door de kosten koper, wat bijkomende kosten boven op de verkoopprijs zijn.Een onderdeel hiervan is de overdrachtsbelasting. Deze kosten worden alleen bij het kopen van een bestaande woning in rekening gebracht. Voor een nieuwbouwhuis betaal je dus geen overdrachtsbelasting, maar omzetbelasting die vaak verwerkt is in de koopprijs.
De maximum lening voor een hypotheek is in 2021 honderd procent van de verkoopprijs.De kosten koper zijn dus voor je eigen rekening.

Hoeveel is de overdrachtsbelasting?
- 2% bij aankoop van een woning voor eigen gebruik
- 8% bij aankoop voor verhuur, vakantie of voor een kind
Houd hier rekening mee als je op zoek bent naar een tweede huis.

Wanneer kom je in aanmerking voor de vrijstelling?
Ben je onder de 35 dan heb je vrijstelling van de overdrachtsbelasting bij het aankopen van een bestaande woning. Nu kan het zijn dat jij onder de 35 benten je partner niet. In dat geval hoef jij niets te betalen en je partner 2%over het eigen deel.
Vanaf 1 april geldt boven op deze regel dat de koopwaarde van de woning niet boven de €400.000 mag liggen.
Al eerder een huis gekocht? Dit maakt niet uit voor deze regeling zolang je er niet eerder gebruik van hebt gemaakt.

Waarom wordt de overdrachtsbelasting aangepast?
Het kan voor starters moeilijk zijn om een voet tussen de deur te krijgen op de huidige woningmarkt. Door deze wijziging gaan beleggers meer betalen en starters minder. Dit creëert betere kansen voor starters en doorstromers.

Meer weten?
Maak dan een afspraak

Wat bezoekers verder lazen